Salva, kräm, lösning och gel …

Vad är det för skillnad? När och hur använder du vad?

Salva, kräm och gel olika feta
Salva är fetare än kräm och är bra att använda på mycket torr och fjällande hud samt på händer och fötter. Den bildar en tunn hinna som bevarar fuktigheten i huden och kan upplevas som kladdig.

Kräm släpper igenom fukt och fungerar därför bra på tunnare utslag, förändringar i hudveck samt något vätskande utslag. Kräm är ofta lämplig att använda på dagen eftersom den är mindre kladdig.

Gel används ofta i hårbotten eller på andra hårbevuxna ställen men kan även användas på kroppen.

Emulsion och lösning på håriga ställen
Emulsion och lösning är exempel på så kallade kutana vätskor som används mot hudbesvär. Kutan betyder att de ska användas på huden. Konsistensen på en emulsion är ungefär som en vanlig hudlotion. En emulsion kan vara bra att använda på hårbevuxna områden.

Lösningar, som är tunnare än emulsioner, är oftast spritbaserade och kan svida eller torka ut huden. De används som regel i hårbotten, men vissa använder dem även på kroppen.

Alla ska ha samma verkan
- Ett preparat ska egentligen ha samma verkan oavsett vilken beredningsform det kommer i. Vi tycker dock att salvor, rent generellt, är något effektivare, säger Anneli Storm, chefsjuksköterska på Psoriasisföreningens mottagning i Södertälje. - Det viktigaste är dock att man känner sig bekväm med den salva, kräm etc som man har - annars finns det en risk att tuben blir liggande i badrumsskåpet och där gör den ingen nytta.

Smörj tunt med kortison på fläckarna

Smörjer man med någon verksam substans som t ex kortison så ska det smörjas tunt och i möjligaste mån endast på fläckarna.
- Det blir inte bättre effekt för att man smörjer tjockt, understryker Anneli Storm. Vid småprickiga utslag får man göra så gott man kan och försöka att bara smörja prickområdena.

Vanlig mjukgörande kan man smörja över hela kroppen och som man tycker känns skönt. Det är bra om man masserar in salvan/krämen i utslagen.

Smörjning efter ljusbehandling

Går man på ljusbehandling så smörjer man sig oftast efter behandlingen. Det är dock viktigt med avfjällning innan man startar en ljusbehandlingsomgång.
Om man har torra utslag kan man ibland smörja med mjukgörande kräm innan - men aldrig med kräm som innehåller salicylsyra, då detta fungerar som en solskyddsfaktor. Det gäller också att komma ihåg att tvätta bort eventuell foundation om man ska ljusbehandla ansiktet - den innehåller också ofta solskyddsfaktor.

Smörja barn kräver fantasi
När det gäller barn kan det i bland vara knepigt att få smörja utan att det blir konflikter. Anneli tipsar om att man kan försöka när de sitter framför tv:n eller datorn. Man kan också hitta på någon rolig belöning, t.ex. att själv få sätta prickar eller stjärnor på något papper och när detta är fyllt få en större belöning. Mindre barn kan man prova att smörja när de sover.