Olika former av hudpsoriasis

Det finns många olika former av hudpsoriasis. Både utseendet och utbredningen av hudförändringarna kan variera. Nedan följer en kort beskrivning av de olika formerna.
armbage-plack Plackpsoriasis

Väl avgränsade fläckar som är allt från en till sex centimeter stora. Ofta fjällar huden kraftigt; hudfjällen är stearinliknande och skrapar man på dem så finns en röd hud under som lätt blöder. Det är vanligt att den här typen av psoriasis sitter på knän och armbågar.

 guttatpsoriasis Guttat psoriasis

En småprickig variant av psoriasis med droppformade hudförändringar som kan spridas över hela kroppen. En vanlig utlösande faktor är streptokockinfektioner, t ex halsfluss.

inverspsoriasis  Invers Psoriasis

Psoriasis som sitter i hudveck som ljumskar, armhålor, under brösten, i arm- och knäveck och i underlivet. Invers psoriasis är ofta väl avgränsad, röd och blank och fjällar inte.

pustulospsor Pustulös psoriasis
Psoriasis med mängder av små helt sterila varblåsor (pustler) som kan flyta ihop till större områden. Om pustulös psoriasis finns över hela kroppen kan den vara allvarlig.

ljuskansligpsoriasis Ljuskänslig psoriasis

Omkring fem till tio procent av de psoriasissjuka har en ljuskänslig psoriasis. Sjukdomen förvärras i solen och drabbar ofta den som har ljuskänslig hud