Var på kroppen kan man få psoriasis?

Psoriasis kan i princip uppstå på alla delar av kroppen men är vanligast i hårbotten, på knän, armbågar och i kroppens hudveck. Man kan även ha psoriasis på händer och fötter, i underlivet och på naglarna. I mycket sällsynta fall kan det även sitta inne i munnen, men själva sjukdomen angriper inte inre organ.

Psoriasis i hårbotten
Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta i trakten av hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet. Man räknar med att cirka 60-70 procent av alla som har psoriasis även har det i hårbotten. Man kan ha psoriasis enbart i hårbotten och ingen annanstans.

Psoriasis på naglar
Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit. Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Nagelpsoriasis kan visa sig som små gropar i nagelplattan (fingerborgsnaglar), genom att nagelns främre kant lossnar från nagelbädden eller som att nagelplattan blir förtjockad, missfärgad och ojämn.

Psoriasis i underlivet och i hudveck
Psoriasis i underlivet är en speciell variant av psoriasis, s k invers psoriasis. Den uppträder inom fuktiga och varma hudområden: armhålor, under brösten, i ljumskar och underlivet. Vid psoriasis på dessa ställen har man som regel inga fjäll. Huden är istället ofta blank och röd och det är lätt att missta utslaget för svamp.

Psoriasis i hörselgången
Psoriasisutslagen finns oftast i den yttre delen av hörselgången. Huden blir röd, fjällande och kan klia. Man kan ha liknande förändringar vid mjälleksem, men då har man ofta feta hudavlagringar.

Psoriasis på händer och fötter
Psoriasis på händer och fötter kan både se ut och kännas på en mängd olika sätt. Det kan vara allt från några små hudutslag, till besvär som är mycket handikappande. Hudsprickor, kraftigt förtjockad hud och fjällning är vanliga symptom. Det finns också en variant, PPP, där man drabbas av små sterila varblåsor på händer och fötter. Det kan vara smärtsamt och göra det svårt att gå.